Hankkeessa siirretään perinnetietoa ja -osaamista opettamalla lapsia ja nuoria tekemään paikallisia perinneruokia ja -leivonnaisia sekä innostetaan heitä kehittämään uusia paikallisherkkuja, kuten esimerkiksi kuntien omat leivonnaiset.
Hankkeessa siirretään perinnetietoa ja -osaamista opettamalla lapsia ja nuoria tekemään paikallisia perinneruokia ja -leivonnaisia sekä innostetaan heitä kehittämään uusia paikallisherkkuja, kuten esimerkiksi kuntien omat leivonnaiset. Ruuissa ja leivonnaisissa hyödynnetään hävikki- ja lähiruokaa sekä paikallisia luonnonantimia; marjoja, sieniä ja luonnon yrttejä. Hankkeessa tutustutaan alueen lähiruokatuotteisiin ja tehdään mahdollisuuksien mukaan tutustumisretkiä. Tärkeä osa hanketta on opettaa tekemään ruokaa myös luonnossa, mikä on tärkeä taito myös mahdollisten kriisitilanteiden varalta. Kaikessa tekemisessä huomioidaan kestävä kehitys ja kiertotalousajattelu.
Hankkeen ydintä on uusien työ- ja yrittäjyysmahdollisuuksien luominen ruuan ja sitä kautta myös matkailun ympärille. Nuoria innostetaan perustamaan 4H-yrityksiä, joiden kautta he myisivät perinneruokia ja –leivonnaisia tai tarjoaisivat ohjelmapaketteja, joiden sisältönä olisi opettaa matkailijoita tekemään perinneruokia tai –leivonnaisia tai tarjota perinneherkkuja tehden ja tarjoten niitä luonnossa. Hankkeen aikana luodaan reseptipankki yhdistyksen nettisivujen alle, joka on avoimesti kaikkien käytettävissä. Osaavia nuoria tarjotaan myös 4H-työpalvelun kautta töihin alueen matkailuyrityksiin. Nuorten työmahdollisuuksien parantamiseksi lähdetään mukaan 4H-liiton Helppiin, nuorten digitaaliseen työnvälitystoimintaan.
< Kaikki hankkeetHankeorganisaatio
4H Pielinen
Yhteyshenkilö
Jaana Tiainen
Rahoittajat
EU-osarahoittama. Hankkeen budjetti: 165 281 euroa.
Hankkeen kesto
1.1.2024 - 31.12.2026
Verkkosivut >
Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!