Kuva: Kuva: Osuuskauppa Suur-Savo
Luonto- ja ympäristöalan moniottelijat Jussi Sinkkonen ja Hermanni Hakalisto Sydänlangan Keruuheimosta (Taste Saimaa Partner) saapuivat Joensuun kirjallisuustapahtumaan maistattamaan sesongin satoa. Keväällä pohjoiskarjalaisesta lähiluonnosta kootut villivihanneshapatteet olivat kypsyneet valmiiksi. Tilaisuudessa oli tarjolla kiehtovia maan makuja. Sisältöpilotointi toteutettiin lauantaina 14.9. klo 10—16 Joensuun konservatorion aulassa. Tapahtuma tarjosi Sydänlangan Keruuheimolle erinomaisen mahdollisuuden esitellä kirjallisuustapahtuman yleisölle villivihannesten jännittäviä makuja, ravitsemustietoutta, fermentoinnin ikiaikaista historiaa ja lähiluonnon aarreaitan monipuolista hyödyntämistä.
Taidekeskus Idässä järjestetään paikallisen korutaiteilijan Jenni Sokuran näyttely ajalla 3.-26.10.2024, näyttelyn teokset liittyvät ruokaan ja ruokailuun ja tärkeä elementti teosten aiheissa on viipurinrinkeli! Paikalliset ruokakulttuurit, perinneruuat ja varsinkin rinkelin rooli ja sen matka lappeenrantalaiseen ruokapöytään kiehtoo Sokuraa. Näyttelyn yhteydessä järjestetään taiteilijatapaaminen, jossa Sokura kertoo yleisesti työskentelystään, aiheistaan ja Taidekeskus Idän näyttelyn sisällöstä ja kokonaisuudesta. Tapaamisen yhteydessä järjestetään rinkelikahvit. Tapahtuma on avoin yleisölle. Arkinen päiväkahvittelu yhdistää taidekeskustelun ja perinneherkun. Rinkelikahveilla jaetaan tietoa myös viipurinrinkelistä, jolla on maakunnallista merkitystä ja joka monen paikallisen kahvipöytään oleellisesti kuuluu.
Myllyn hämyssä -tapahtuma kutsuu korppien maille, jossa tarinat, taide ja lähituottajien eväät kietoutuvat yhteen syyspimeän keskellä. Kuvataiteilija Miia Roseniuksen teokset johdattavat kokemaan myllyn ympäristöä ja sen tarinoita moniaistisesti taiteen kautta. Ohjelmassa Hunajahaudukkeen ja Myllyn leipästen maistatus sekä taidetta myllyn miljöössä. Miia ohjaa tapahtumassa myös pientä työpajaa, jossa jokainen pääsee siveltimen varteen tulkitsemaan näkemäänsä ja kokemaansa.
https://www.tastesaimaa.fi/fi/kaikki-tapahtumat/korppien-kutsumat
Karhun kunniaksi järjestetyissä karhunpeijaisissa on kyse kadonneesta juhlarituaalista.
Tapahtumassa modernisoidaan tätä Suomen vanhimpien juhlarituaalien joukkoon kuuluvaa juhlaa olutravintolamiljööseen sopivaksi. Illassa vuorottelevat historialliset tarinat, musiikki, runot sekä ruokailu, jonka yhteydessä toteutetaan olut-tasting eteläsavolaisista oluista. Pilotin tavoitteena on elävöittää suomalaista kansanperinnettä ja rakentaa uudenlaista elämyskonseptia, joka edistää suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin sekä oman kulttuuriperinnön arvostusta ja käyttöarvoa.
Gastroilta järjestetään Joensuun pääkirjastossa marraskuussa ja tapahtumassa tuodaan esiin kirjastoa ruokakulttuurin tiedonlähteenä. Tilaisuudessa esitellään Vaara-kirjastojen oma piirakkaresepti ja ruoka-aiheista kaunokirjallisuutta. Reseptiikassa otetaan huomioon paikalliset raaka-aineet. Oman piirakan reseptiikkasuunnittelu sekä pidemmän iltatapahtuman järjestäminen on uudenlainen toteutustapa kirjailijavierailulle.
Tavoitteena on luoda Rantasalmen puhallinorkesterille luontoaiheinen musiikkikokonaisuus, jonka voi tilata ruokatapahtuman yhteyteen. Esitys korostaa luontoaiheista musiikkia ja nivoo sen yhteen Restaurant Solitaryn (joka on Taste Saimaa Partneri) luontoon pohjautuvien makuelämysten kanssa. Pilottiesitys tai siitä muokattavissa olevat versiot tuovat lisäarvoa ja syventävät ravintoloiden/ruokatapahtumien sisältöä nostamalla esille paikallista kulttuuria ja luontoelämyksiä musiikin kautta. Taitavien nuorten soittajien rooli korostaa paikallisen musiikkikulttuurin elinvoimaa. Paikallinen musiikkielämys yhdistettynä paikallisiin raaka-aineisiin ja paikalliseen ruokaosaamiseen muodostaa asiakkaille kaikkia aisteja hivelevän kokonaisvaltaisen elämyksen. Tapahtuma lisää ravintolan houkuttelevuutta myös sesongin ulkopuolella.
"Kulttuurilounas", joka yhdistää ruoan ja taiteen - pianistin ja kahden tanssijan avulla. Kulttuurilounas toteutetaan 4.12. klo 11.30 ja 13. tulevan itsenäisyyspäivän hengessä. Tämä näkyy niin musiikissa, tanssissa kuin ruoassa. Kulttuurilounaan aikana kaksi tanssijaa ja pianisti esittävät saman, kestoltaan noin 30 minuuttia pitkän teoksen, kaksi kertaa. Näin teos tavoittaa mahdollisimman paljon lounaskävijöitä. Teos nähdään Lappeenrannan linnoituksella sijaitsevan lounasravintola Kehruuhuoneen lounaan yhteydessä. Kävijöille lounas on normaalihintainen. Kehruuhuone toteuttaa teemaan sopivan lounaan paikallisten lähituottajien antimiin painottuen. Katsojalla/Lounastajalla on vapaus katsoa, kuunnella, nauttia ruoasta ja taiteesta, olla katsomatta tai reagoida haluamallaan tavalla. Konsepti on erilainen kuin vastaavat Suomessa aiemmin toteutetut, sillä minkään ympärillä ei vaadita pysähtyvän esityksen vuoksi, vaan ihmiset saavat toimia aivan kuten he normaalistikin lounastaessaan toimivat. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että paikalla saa saapua kesken, ruokaa saa hakea ja tilassa saa liikkua eikä tarvitse vain istua hiljaa ja katsoa.
Tapahtumassa tuodaan esille Saima Harmajan tuotantoa näyttämöllisin keinoin yhdistettynä 1930-luvun ruokakulttuuriin perinteitä arvostaen ja niistä oppien. Esityksen tavoitteena on kuvata runoilija Saima Harmajan aikakauden ilmiöitä tässä ajassa. Saima Harmaja valikoitui esiteltäväksi ruonoilijaksi, koska suvun juuret ovat Juvalla (Saima Harmajan isä Leo Schadewitz on syntynyt Juvalla ja käynyt koulunsa Mikkelissä).
Tapahtumassa luodaan yhteys lähes sadan vuoden taakse sekä sanataiteen että makujen kautta. Runoilijan teksteissä nousevat vahvasti luontoteemat, jotka helposti yhdistyvät eteläsavolaiseen maisemaan. Esitys leikittelee vanhan ja uuden liitolla. Kysytään, mitä Saima Harmaja ajattelisi tästä ajasta, jos hän kirjoittaisi runoa nyt.
Saunaelämys kaikilla aisteilla (Lieksa)
Tavoitteena on pilotoida saunaelämyspakettia Mustalla Mäntyjärvellä. Kohteessa on suurehko kota, nuotiopaikka, puuwc:t, varasto sekä telttasauna. Pilotoinnissa kohteeseen tuodaan siirrettäviä sauna- ja kylpyelementtejä (kärrisauna ja palju). Saunan jälkeen osallistujille on tarjolla maksuton evästely Mustan Mäntyjärven kodassa ja nuotiopaikalla. Tarjolla on paikallisista raaka-aineista valmistettuja luonnon makuja, kuten hiilloksella tehtyjä naurishaudukkaita, hiillosperunoita, sieni, kasvis ja kalatäytteitä, salaattia, villiyrttilevitettä. Jälkiruokana nokipannukahvia, villiyrttiteetä ja tikkupullia. Nuotiolla oppaat kertovat alueesta, sen erityispiirteistä, tarjottavasta ruuasta, muinaislöydöistä, historiasta ja luonnosta.
Savusaunaa ja savukalaa Korven Kodalla (Koli)
Korven Kodan perinteinen savusauna lämpiää ihmisille, samalla kun kolilainen kalastaja Asko Turunen kertoo ja ohjaa paikallisesta kalansavustamisesta Pielisen rannassa. Nautitaan yhdessä kunnon savuista sekä kesäisen järvimaiseman kauneudesta! Voit kuulla paikallisia tarinoita, Pielisellä kalastamisesta, ja kuinka parhaiten savustaa järvikalaa. Savusaunan yhteydessä on kota, penkkejä, nuotiopaikka ja uimapaikka laitureineen. Kokoonnumme yhteen näihin tunnelmallisiin järvenrantakohteisiin, kun kukin vuorollaan odottelee saunavuoroaan. Saunottajana ja tapahtuman järjestelijänä toimii Helena Karhu. Helena kuiskaa saunaloitsun ja toimii myös englanninkielisenä emäntänä tapahtumassa.
Sauno ihmeessä (Sulkava)
Jokaiselle osallistujalle jaetaan saunavasta saunaelämyksen aluksi, mikä antaa jokaiselle mahdollisuuden nauttia tästä perinteisestä suomalaisesta saunomistavasta. Mukana on neljä erilaista saunaa: Entisen Osuuspankin tilassa "Kauppaneuvos Paukun sauna", Ihmekollektiivin kulttuurisauna, Kunnantalon sauna ja lähiruokamenu Kunnantalolla sekä Tiittalan kartanon Koskenrannan savusauna. Tapahtuma tarjoaa monipuolisen kulttuuri- ja saunakokemuksen, joka yhdistää perinteet, paikallisen ruuan ja nykyaikaisen taiteen saunaympäristössä. Tämä houkuttelee eri-ikäisiä ja -taustaisia kävijöitä. Tavoitteena on saada Sulkavalle saunatapahtumaan 200 saunojaa useilta paikkakunnilta.
Koko Saimaa saunoo - Lossiranta Lodge (Savonlinna)
Avoimet saunomispäivät perinteisessä puulämmitteisessä saunassa ja upeassa maisemasaunassa keskellä puutarhaa yhdistettynä pulahdukseen Saimaaseen laiturimme uimaportailta. Sopii myös perheille. Perinteiset saunakahvit, pannukakkua hillon kera ja saunamakkaraa. Tavoitteemme on uutuutena kokeilla ja lanseerata matkailijoille ja paikkakuntalaisille saunojamme päiväkäyttöön. Maisemasauna on uutuustuote puutarhassamme ja suunnattu ei-yöpyville asiakkaille. Lossiranta on ainutlaatuinen paikka kansallismaisemassa sekä sanomiseen että uimiseen rauhallisessa ympäristössä, mutta kuitenkin kaupunkialueella.
Juhlavuoden 2024 ensimmäinen sisältöpilotointi oli helmikuun avajaisviikonloppuna toteutettu SISU-nykysirkuskiertue talvisessa luonnossa. Esitys nähtiin kolmella paikkakunnalla ja se keräsi yli 300 katsojaa.
Taste Saimaa -sisältöpilotointeja toteutettiin vuoden 2023 aikana yhteensä 10. Toteutetuilla pilotoinneilla testattiin valmiutta juhlavuoden tarjonnan toteuttamiseen ja luotiin uutta yhteistyötä. Pilotointeja toteutettiin tapahtumayhteistyönä ja reittipilotointeina, ja niillä tavoitettiin vuoden 2023 aikana lähes 6 500 osallistujaa.
Alla video Taste Saimaa -tapahtumayhteistyön sisältöpilotoinnista Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin ja Uus Festivaalin kanssa.