Saimaa Local Food Gift Challenge -kilpailu käynnissä

Ruoka- ja designyrittäjille avoin Saimaa Local Food Gift Challenge etsii parhaita lahjoja 

Millainen ruokalahja edustaa parhaiten saimaalaista tarinaa? Saimaa Local Food Gift Challenge -kilpailu on aluekarsintakilpailu, jossa valitaan ruokalahjat ja ruokaan liittyvät käsityö- ja designtuotteet lähetettäväksi edustamaan Saimaan aluetta IGCAT-järjestön organisoimaan World Food Gift Challenge -kilpailuun Sisiliaan toukokuussa 2025.

Saimaa Local Food Gift Challenge -kilpailuun voivat osallistua pk-yritykset ja yksityiset elinkeinonharjoittajat, joiden kotipaikka on Etelä-Savossa, Etelä-Karjalassa tai Pohjois-Karjalassa ja tuotanto Saimaan alueella. Elintarvikkeita sisältävien kilpailutuotteiden on oltava elintarvikelainsäädännön mukaisia. Elintarvikkeita sisältävien kilpailutuotteiden parasta ennen päiväyksen on oltava vähintään 31.5.2025. Elintarvikkeita sisältävät tuotteet, jotka vaativat kylmäsäilytystä ennen pakkauksen avaamista, eivät voi osallistua kilpailuun.

Saimaa Local Food Gift Challenge -kilpailu on kaksivaiheinen. Lomakehaku on avoinna 21.2. – 16.3.2025 (klo 15.00). Esikarsinta suoritetaan lomakehaun perusteella viikolla 12. Finaali järjestetään viikolla 13.
 


Osallistu kisaan täyttämällä lomake tästä linkistä.



Näkyvyyttä saimaalaisille lahjoille


Local Food Gift Challengen tavoitteena on tuoda näkyvyyttä laadukkaille artesaaniruoille ja ruokaan liittyville käsityölahjoille ensin alueellisesti ja jatkoon päässeille kansainvälisesti. World Food Gift Challenge nostaa esiin ruoka- ja designtuotteita tunnustetuilta gastronomisilta alueilta ympäri maailman. World Food Gift Challenge -kilpailuun saavat osallistua European tai World Regions of Gastronomy -alueet. Lisätietoa: IGCAT - International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism


Kilpailuun voi osallistua kahdessa kategoriassa

Saimaa Local Food Gift Challenge -kilpailussa on kaksi kategoriaa: 

  1. Ruokalahjat

Ruokalahjoja ovat paikalliset ruoka- ja juomatuotteet, jotka soveltuvat mukana kuljetettavaksi kotimaassa ja ulkomaille. Sopivia tuotteita ovat esimerkiksi erilaiset hillot, hunajat, mausteet tai muut herkut, jotka eivät tarvitse kylmäsäilytystä ja ovat helposti ostettavissa mukaan sopivan pakkauskokonsa vuoksi. Tuotteiden on oltava Suomen elintarvikelainsäädännön mukaisia, toistettavissa valmistusta varten ja soveltuvia myytäväksi, paikallisesti tuotettuja, valmistettu pääasiallisesti paikallisista raaka-aineista. Tuotteiden tulee olla pääasiallisesti luonnollisista raaka-aineista tuotettuja (prosessoimattomat hedelmät, kasvikset, liha, merenelävät, maitotuotteet, yrtit ja kukat).

  1. Ruokaan liittyvät lahjat

Ruokaan liittyviä lahjoja ovat ruoanlaittovälineet tai muut paikalliseen ruokakulttuuriin liittyvät tuotteet. Sopivia tuotteita ovat esimerkiksi keittiövälineet sekä tekstiilit tai muut esineet, joita matkailija veisi mielellään muistoksi mukanaan. Tuotteiden tulee olla toistettavissa valmistusta varten ja soveltuvia myytäväksi, paikallisesti tuotettuja sekä valmistettu pääasiallisesti paikallisista materiaaleista.

Yritys voi ilmoittaa enintään kaksi (2) kilpailutuotetta per kategoria, eli yhteensä samalta yritykseltä voi olla mukana enintään neljä (4) tuotetta. Jokaisesta kilpailuun osallistuvasta tuotteesta on täytettävä oma ilmoittautumislomake. Kilpailutuote voi olla yksittäinen tuote tai lahjapakkaus, jossa on useampi tuote. Lahjapakkauksen on kuitenkin oltava jo myynnissä Suomessa.

Arviointiperusteet 

Saimaa Local Food Gift Challenge -kilpailun esikarsintavaiheessa arvioidaan tuotteesta seuraavat tekijät lomakkeella ilmoitettujen tietojen ja tuotteen kuvien perusteella:

• Pakkaus (kestävyys, kierrätettävyys, soveltuvuus kuljetukseen, muotoilu)

• Tuotteen muotoilu (brändäys, ajankohtaisuus, vetovoimaisuus, innovatiivisuus)

• Yhteys Saimaan gastronomiseen alueeseen (tuotteen ja/tai tuottajan tarina)

• Ainutlaatuisuus (paikallisten eläin-/kasvilajikkeiden käyttö, perinteinen käsityö,

paikallinen muotoilu)

• Hinta-laatusuhde

Finaalissa tuomaristo arvioi tuotteesta lisäksi seuraavat tekijät:

  1. Maku (ruokatuotteiden osalta)
  2. Tuotteen käytettävyys ja materiaalien laatu (ruokaan liittyvät tuotteet)


Osallistuminen kilpailuun 

Saimaa Local Food Gift Challenge -kilpailuun osallistutaan täyttämällä lomake tällä sivulla (linkki sivun yläosassa) 21.2. – 16.3.2025 klo 15.00 välisenä aikana. Lomakkeeseen liitetään kuvat tuotteesta. Kuvista täytyy näkyä tuote kokonaisuudessaan. Lomakehaun pohjalta suoritetaan esikarsinta viikolla 12 ja finaaliin valitaan viisi tuotetta molemmista kategorioista. Finaaliin valituille yrityksille ilmoitetaan jatkoon pääsystä.

Kilpailun finaali järjestetään viikolla 13. Finaalissa arviointiraati valitsee voittajatuotteet. Kummastakin kategoriasta valitaan kaksi tuotetta eli yhteensä neljä voittajatuotetta.

Finaaliin päässeiden yritysten on toimitettava tuotteita pyydetty määrä (2-4 kpl) omakustanteisesti kilpailun järjestäjälle arviointia varten. Finaaliin päässeet yritykset saavat kilpailun järjestäjältä tarkemmat ohjeet tuotteiden lähettämiseksi. Tuotteita ei palauteta.

Kilpailun voittajat toimittavat lisäksi kaksi tuotetta lähetettäväksi World Food Gift Challenge -kilpailuun. Yrityksille lähetetään ohjeet tuotteiden lähettämiseksi. Tuotteita ei palauteta.

Kilpailun järjestäjä ei vastaa yrityksille kilpailuun osallistumisesta aiheutuvista kuluista.

Kilpailun järjestäjällä ja arviointiraadilla on oikeus arvioida tuote sellaisenaan kuin se on jätetty esikarsintaan tai finaaliin. Esikarsintaan ja finaaliin on osallistuttava samalla tuotteella. Järjestäjä ei vastaa tietoteknisistä syistä johtuvista esteistä tai seuraamuksista, jotka voivat vaikuttaa kilpailuun osallistumiseen. Mikäli ilmoittumisessa on ongelmia, voivat osallistujat olla yhteydessä kilpailun järjestäjään.

Kilpailun arviointiraati ja voittajan julkistaminen  

Saimaa Local Food Gift Challenge -kilpailun esikarsinnan suorittavat kilpailun järjestäjän edustajat mahdollisten yhteistyökumppaniensa kanssa ilmoittautumislomakkeella annettujen tietojen perusteella. Finaalivaiheen tuomaristo koostuu ruokamatkailun asiantuntijoista. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti voitosta.

Palkinnot 

Saimaa Local Food Gift Challenge -kilpailun voitosta ei makseta aineellista palkintoa.

Molempien kategorioiden voittajatuotteet (kaksi tuotetta per kategoria) lähetetään IGCAT-järjestön organisoimaan kansainväliseen World Food Gift Challenge -kilpailuun, joka järjestetään Sisiliassa, Italiassa 9.5.2025. Food Souvenir from Saimaa – matkalla kansainvälistymiseen -hanke maksaa Saimaan alueen osallistumismaksun 1200 euroa ja lähettää aluekarsinnan voittajatuotteet kisaan hankkeen kustantamana.

Muut ehdot 

Yritys vakuuttaa ja vastaa, että kilpailutuote ei loukkaa lakia, hyvää tapaa, kolmansien osapuolien oikeuksia, tekijänoikeudet ja muut immateriaalioikeudet mukaan lukien.   

Järjestäjällä on oikeus julkaista voittajien tiedot ja kilpailutuotteet viestinnässään. Kilpailutuotteista voidaan viestiä ilman erillistä korvausta myös muissa tiedotusvälineissä sekä viestintä- ja markkinointimateriaaleissa. Kilpailusta julkaistaan teksti- ja kuvamateriaalia järjestäjän viestintäkanavissa ja muiden yhteistyökumppanien mediassa. Kilpailuun osallistuvien tuotteiden kuvia käytettäessä kuvaajan ja lähettäjän nimet voidaan mainita. Kilpailun aikana otettuja kuvia voidaan käyttää seuraavina vuosina kilpailun markkinoinnissa.

Osallistumalla kilpailuun osallistujat sitoutuvat noudattamaan näitä kilpailusääntöjä. Kaikki kilpailuun osallistuneet vapauttavat kilpailun järjestäjän, kilpailun yhteistyökumppanit sekä näiden osapuolten yhteistyökumppanit kaikesta vastuusta, joka liittyy vammaan tai vahinkoon, joka on aiheutunut tai jonka väitetään aiheutuneen osallistumisesta tähän kilpailuun.

Järjestäjä pidättää oikeuden sääntömuutoksiin ilmoittamalla niistä kilpailun verkkosivuilla. 

Järjestäjä 

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallinnoima Food Souvenir from Saimaa – matkalla kansainvälistymiseen -hanke. Osoite: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy, Patteristonkatu 3 D, 50100 Mikkeli.

Lisätietoja antaa
Projektipäällikkö Kaisa Voutila 
kaisa.voutila@xamk.fi
+358 50 572 8611
Food Souvenir from Saimaa – matkalla kansainvälistymiseen -hanke