D.O.Saimaa ja Saimaa Academy of Gastronomy – Network development and learning

Nostaa kestävästi ruokamatkailua Saimaan alueen matkailun tärkeimmäksi vetovoimatekijäksi. Tavoite saavutetaan D.O.Saimaan verkostoa kehittämällä ja matkailuun kytkemisen sekä SAG:n verkostomaisen oppimisen kautta tulevan osaamisen nousun ja tutkimuksen avulla. Koko ruokamatkailusektorin kasvu ja vetovoimaisuus vahvistaa Etelä-Savon elinvoimaisuutta ja edistää työllisyyttä.

Ruokamatkailu yhdistää kaksi aluetaloudellisesti merkittävää Etelä-Savon toimialaa, ruoan ja matkailun. Etelä-Savon alueen ruokamatkailu on tunnistettu valtakunnallisesti edelläkävijäksi, korkeatasoiseksi ja innovatiiviseksi. Yhtenä näkyvänä tekijänä on ollut Suomen ensimmäinen alkuperämerkki, D.O. Saimaa, joka on saavuttanut vahvan jalansijan Etelä-Savon / Saimaan alueen ruokamatkailussa. Ruokamatkailun kärkialueena pysyminen edellyttää kuitenkin jatkuvaa panostamista elämyksellisten ja kestävien ruokamatkailutuotteiden kehittämiseksi tutkimustietoa hyödyntäen ja markkinoille saattamiseksi. Ruokamatkailualalla olevia yrityksiä (tuottajat, jatkojalostajat ravintola- / matkailuyrityksiä) haastavat mm. osaavan työvoiman saatavuus, paikallisten raaka-aineiden ja ”pellolta pöytään” -ketjun toimivuus sekä matkailijoilta ja yhteiskunnasta tulevaan vastuullisuusvaatimuksiin vastaaminen.

Ruokamatkailutoimialan kasvun ja korkeatasoisuuden ylläpitämisen uhkana on maaseudun murros ja sitä seuraava osaavan ja riittävän työvoiman saaminen. Haettava hanke tarjoaa Saimaa Academy of Gastronomyssa kansainvälisen tason oppimismahdollisuuksia ruokamatkailualan toimijoille sekä korvaavia työpaikkoja maaseudun poistuvien elinkeinojen tilalle. Lisäksi D.O.Saimaa alkuperämerkin säilyttämiseksi ja vahvistamiseksi tarvitaan joustava ja aikataulussa pysyvä hakuprosessi. D.O. Saimaa alkuperämerkkiä hakevat tuottajat ja jatkojalostajat. Ravintola- / matkailuyritykset voivat hakeutua D.O. Saimaa WeSupport -verkostoon. Näiden molempien verkostojen kehittäminen luo edellytyksiä mm. uusien kumppanuuksien syntymiselle ja paikallisten raaka-aineiden lisääntyvälle käytölle, joka edistää samalla kestävien ruokajärjestelmien syntymistä alueelle ja siten myös ruokamatkailualan kestävyyttä.  

< Kaikki hankkeet

Hankeorganisaatio

Päähankkeen toteuttaja: Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti / Osahankkeen toteuttajat: Helsingin yliopisto, Kansalliskirjasto, Mikkelin seudun matkailupalvelu ry (MSM ry)

Yhteyshenkilö

Inna Kopoteva, inna.kopoteva@helsinki.fi

Rahoittajat

Euroopan Unioni, Etelä-Savon maakuntaliitto. Hankkeen budjetti: 574 039 euroa.

Hankkeen kesto

1.1.2024 - 30.4.2026

Verkkosivut >

< Kaikki hankkeet

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!