Kuva: Saimaa European Region of Gastronomy Management Project, Harri Säynevirta
Saimaan alueelle on myönnetty kansainvälinen European Region of Gastronomy –status tunnustuksena itäisen Suomen ainutlaatuisesta ruokakulttuurista. Juhlavuonna 2024 kansainväliset ja kotimaiset vierailijat saavat kokea Järvi-Suomen puhtautta ja ainutlaatuisuutta kaikilla aisteillaan. Saimaan alueella luodaan tapahtumia ja kokonaisuuksia, jotka yhdistävät kulttuurin, taiteen ja ruuan ennennäkemättömällä tavalla.
European Region of Gastronomy -statuksen myötä Saimaan alue on mukana International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism - ruoka- ja kulttuurimatkailun verkostossa, joka edistää ruokakulttuurin monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä.
Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuonna tavoitteena on nostaa Saimaan alue kansainvälisesti kiinnostavaksi matkailukohteeksi, ruoka ja kulttuuri keskiössä.
Taste Saimaa kertoo Järvi-Suomen luonnon parhaista mauista, elämyksistä ja iloista. Ne syntyvät itäisen Suomen kauniista erämaaluonnosta, hiljaisuudesta, lämpimän vieraanvaraisesta kulttuurista sekä maailman puhtaimmasta ruuasta.
Saimaa tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille:
Näe Saimaan luonnon villi kauneus.
Kuule luomoava hiljaisuus.
Haista puhdas ja raikas ilma.
Maista maailman puhtaimmat maut.
Tunne maa jalkojesi alla sekä vesien puhdistava vaikutus.
Koe yhteys Saimaan mystiikkaan.
Itäisen Suomen ruokakulttuuri on villi ja ainutlaatuinen kokemus kaikkina vuodenaikoina. Sen juuret ovat seudun puhtaiden metsien ja järvien antimissa. Pohjoisen yöttömät yöt luovat täydelliset kasvuolosuhteet villivihanneksille, marjoille ja sienille, joissa maistuu luonnollisen rikkaat aromit. Puhtaiden järvien kalat ovat saimaalaisen ruokaperinteen aarteita, joiden maku on aidoimmillaan yksinkertaisesti valmistettuna. Saimaa tarjoaa puhtaita, rikkaita raaka-aineita niin kotikeittiöihin kuin huippuravintoloihin!
Yksinkertaisuus muuntuu runsaudeksi, kun kunnioitetaan laadukkaita, puhtaita raaka-aineita ja makuja ammattitaidolla. Se riittää. Ajatellaan vaikka kotimaista metsämustikkaa. Sen aromit ovat aivan eri luokkaa kuin muun maailman mustikan.
– Timo Linnamäki, kokki, keittiömestari ja ravintoloitsija
Paikalliset ruoka- ja kulttuuriperinteet kulkevat Saimaalla käsi kädessä. Saimaalainen taide, kulttuuri ja ruoka muodostavat Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuonna maukkaan liiton, josta matkailijat pääsevät nauttimaan eri puolilla Saimaan maakuntia. Alueen taiteilijat, kulttuurintekijät ja huippukokit laittavat silloin pöytään parastaan!
Hyvä ruoka tekee meissä ihmeitä, se avaa aistit vastaanottamaan. Kun nautinnolliseen ruokailukokemukseen yhdistyy taide-elämys, saa myös sielu ravintoa. Kannattaa antautua nauttimaan vieraanvaraisuudesta, makujen sinfoniasta ja kulttuurimme rikkauksista.
– Anni Korhonen, Hyvinvointimajatalo Puukarin Pysäkin emäntä, kokki, muusikko, luomuviljelijä ja kuppari
Kolin ja Punkaharjun jylhät kansallismaisemat, Imatrankosken kuohut, Olavinlinna, Astuvansalmen kalliomaalaukset, jääkauden uurtamat maisemat ja puhtaat järvet resonoivat elämäämme. Täällä asuu sinnikäs ja vieraanvarainen kansa, joka elää edelleen sopusoinnussa luonnon kanssa.
Kuva: Visit Karelia / Harri Tarvainen
Karussa pohjoisen luonnossa, jossa talvet ovat kylmiä ja kesät yöttömän yön valaisemia, kasvaa maultaan ainutlaatuisia raaka-aineita. Näitä peltojemme, metsiemme ja järviemme ainutlaatuisia aarteita arvostetaan myös huippukeittiöissä ympäri maailmaa. Näitä herkkuja passaa tarjota myös muille!
Kuva: Visit Karelia / Harri Tarvainen
Idän ja lännen rajaseudulla on aina osattu tarjoilla hyviä makuja. Vuosituhansien aikana historialliset vaikutteet ovat muovanneet itäsuomalaisen ruokakulttuurin paikallisia raaka-aineita kunnioittavaan muotoon. Pitopöytiimme makunsa ovat jättäneet niin varakkaat kartanot kuin karut sota-ajatkin.
Kuva: Visit Karelia / Harri Tarvainen
Maailman puhtain ruoka, taide ja kulttuuri yhdistyvät ainutkertaisiksi, aistit avaaviksi elämyksiksi, jotka ravitsevat sekä kehoa että sielua. Koe Saimaa kaikilla aisteilla ja antaudu sen mysteereille.
Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!