Kuvassa valaistussuunnittelija Elisa Hillgen. Kuva : Jiri Halttunen
Mikkelin Museoiden yössä 27.10. nähdään tänä vuonna uudenlainen ohjelmanumero. Ruokaa uudessa valossa on valaistussuunnittelija Elisa Hillgenin teos, joka esittelee valon merkityksen osana ruoan visuaalista kokemista. Teoksessa on koottuna pyörivälle alustalle tuttuja lähiruokatuotteita ja raaka-aineita, ja alustan pyöriessä ruoat näyttäytyvät erilaisissa valotilanteissa.
Teoksen tavoite on tuoda esiin lähiruoan tuottajia ja läheltä löytyviä raaka-aineita, sekä ruoan visuaalista merkitystä. Teos toteutetaan osana Taste Saimaan tapahtumapilotointia.
Valaistusalalla pian 16 vuotta yrittäjänä toiminut Hillgen toimii tällä hetkellä pääasiassa kaupunkivalaistuksen ja valotaiteen parissa, esimerkiksi Jyväskylän kaupungin valaistuskoordinaattorina. Hän on myös Suomen valotaiteen seuran varapuheenjohtaja.
Ruokaa ja valotaidetta hän yhdistelee nyt ensimmäisen kerran.
– Olen kyllä tehnyt teoksia, joissa on astioita, esimerkiksi laseja, kulhoja ja kristalleja. Ruoan yhdistäminen valoon oli hauska ajatus, sillä onhan ruoka hyvin usein myös kokemus.
Tähtiä, kynttilöitä ja lämminhenkisiä illallisia
Valotaiteilija ajattelee työssään valoa jatkuvasti, mutta entä muut ihmiset? Miten valosta voisi inspiroitua arjen keskellä?
– Oi! Kaikella mahdollisella tavalla. Valo on aika arkinen osa elämäämme, mutta jos pysähtyy miettimään, on sillä valtavan paljon erilaisia merkityksiä. Tällaisena pimeänä aikana tähdet, revontulet, kynttilät ja myös pimeys ovat osa vuodenajan roolia.
Hillgenin mukaan arjessa voi ihailla vaikka sitä, miten kaunista on puun oksien välistä siivilöityvä valo tai heijastus, joka leikkii huoneen seinällä.
– Ja tietenkin kaikki kauniit valaisimet, kausivalot ja valotapahtumat tuovat iloa pimeään kauteen.
Valotaiteilijan mielestä ruoan ja valon yhdistämistä voi kokeilla myös kotona.
– Kannattaa kokeilla himmentää valoja reilusti ja tuoda kattauksen keskelle vaikkapa tunnelmallinen valosarja tai kynttilöitä. Suosittelen kiinnittämään huomiota ruoan lisäksi myös seurassa olevien ihmisten kasvoihin. Lattea ja kova yleisvalaistus luo erilaisen tilanteen kuin keskeltä tuleva lämmin valo.
Ruoan ja lämpimän valon ympärille kokoontumisessa on jotain hyvin yhteisöllistä ja lämminhenkistä.
– Jokainen on kokenut tämän esimerkiksi ystävien kanssa nuotiolla istuessa.
Vaihtele värejä, panosta tunnelmaan
Hillgen rohkaisee myös kokeilemaan erilaisia värejä.
– Esimerkiksi perinteisesti hienona pidetty valkoinen liina liittyy historiassa siihen, että juhlapäivinä harvinainen ja kallisarvoinen kynttilänvalo haluttiin ”kerrata” valkoisella pinnalla. Värillinen tai tumma liina taas nostaa esiin tunnelmavalaistuksessa eri tavalla kattaukset ja astiat.
Vaikka ruokailu ja syöminen koetaan usein hyvin arkiseksi asiaksi, sen kokonaisvaltaisuutta voi Hillgenin mukaan lisätä visuaalisuudella.
– Tähän ravintolat tietenkin panostavat juuri tunnelmalla, tuoksuilla, sisustuksella, äänimaailmalla tai musiikilla, sekä kattauksella ja ruoan esteettisellä esillepanolla. Kaiken voi kuitenkin pilata huonolla valaistuksella, tai vastaavasti korostaa elämystä valaistuksen avulla. Kiinnostavaa on myös se, miten täysin pimeässä maku- ja hajuaistit korostuvat, tai ruoan koskettamisesta ja tuntumasta tulee tärkeämpää.
Museoiden yössä esille tulevan teoksen Hillgén toivoo herättävän katsojissa uusia ajatuksia.
– Toivon, että installaatio herättää ensisijaisesti miettimään valon vaikutusta asioiden hahmottamiseen ja kokemiseen. Valolla on suuri merkitys osana ympäristöämme, ja saamme paljon informaatiota valosta. Voi olla kiinnostavaa huomata, kuinka tiettyjen raaka-aineiden houkuttelevuus muuttuu valon ja värien myötä.
Teos toteutetaan osana Taste Saimaan tapahtumapilotointia. Taste Saimaa -pilotointeja toteutetaan vuoden 2023 aikana tapahtumayhteistyönä, yksi kussakin Saimaan gastronomian juhlavuodessa mukana olevassa kaupungissa ja maakunnassa.
Pilotointien tarkoitus on löytää uudenlaisia ruokaa ja kulttuuria yhdisteleviä sisältöjä sekä luoda uudenlaisia yhteistyön muotoja. Pilotoinnit ovat osa Saimaan gastronomian juhlavuotta 2024.
Ruokaa uudessa valossa teosta voi käydä ihastelemassa Suur-Savon museon piha-alueella. Teos on tuotettu Hillgenin yrityksen Hämärä Lighting Design -kautta.
Teos on osa Taste Saimaa -tapahtumapilotointeja, joita toteutetaan vuoden 2023 aikana tapahtumayhteistyönä, yksi kussakin Saimaan gastronomian juhlavuodessa mukana olevassa kaupungissa ja maakunnassa. Pilotointien tarkoitus on löytää uudenlaisia ruokaa ja kulttuuria yhdisteleviä sisältöjä sekä luoda uudenlaisia yhteistyön muotoja. Pilotoinnit ovat osa Saimaan gastronomian juhlavuotta 2024.
Museoiden yö järjestetään Mikkelissä 27.10. kello 17-24. Lisätietoja tapahtumasta löytyy täältä.
Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!