Savonlinnalainen Jasmin Kärkkäinen toiseksi kansainvälisessä nuorten kokkien kisassa

Savonlinnalainen Jasmin Kärkkäinen toiseksi kansainvälisessä nuorten kokkien kisassa

Ravintola- ja cateringalalla Samiedussa opiskeleva savonlinnalainen kokki Jasmin Kärkkäinen voitti toisen sijan European Young Chef Award -kisassa 29. marraskuuta Cataniassa Sisiliassa. 

Kisa järjestettiin nyt kahdeksatta kertaa ja siinä jokaisen nuoren kokin on tehtävä ensin oman alueensa perinneruoka ja sitten innovoitava siitä uusi versio käyttäen pitkälti samoja raaka-aineita. Näin sekä eurooppalainen paikallinen ruokakulttuuri että nuorten kokkien osaaminen saavat huomiota.

Kärkkäisen kisa-annokset oli rakennettu hirvenlihaa eri tavoin hyödyntäen. Ensimmäinen eli perinneannos oli hirvenlihapullat juuressoseella ja sienikastikkeella sekä sokeroiduilla puolukoilla. Perinteinen annos on hänen lapsuutensa makumuisto mummolasta ja se tarjoiltiin tuomareille Kärkkäisen mummon lautasilta.

Innovatiivisessa annoksessa Kärkkäinen toi esille lempivuodenaikansa syksyn, eri makujen, värien ja rakenteiden muodossa. Pääraaka-aineena oli hirven sisäfile. Annos oli nimetty Metsästäjän uudeksi syysklassikoksi.

Tuomaristo arvosti sitä, kuinka Kärkkäinen oli säilyttänyt perinteiset runsaat maut, mutta samalla esitteli uutta ja eleganttia makumaailmaa hienostuneella tavalla. Esille nousi myös ajatus, että annoksesta voisi tulla hitti Saimaan alueelle.

- Menetys tuli kyllä iloisena yllätyksenä. Tein ennakkoon tarkan aikataulutetun suunnitelman siitä, kuinka annokset toteutan ja noudatin sitä vaikka keittiössä oli kova vilske. Kiitos myös omalle perheelle, sillä ruuanlaitto on aina vahvasti yhdistänyt meitä. Tämä oli uskomaton ja mieleenpainuva kokemus, Kärkkäinen kertoo. 

Saimaan juhlavuosi on ollut menestys

Kilpailu pidettiin Sisiliassa ja siihen osallistui kahdeksan kilpailijaa, jotka tulivat Espanjasta, Kreikasta, Sloveniasta, Italiasta, Maltalta ja Romaniasta. Kärkkäinen edusti kisassa Saimaan gastronomista aluetta, sillä Saimaalle on tänä vuonna myönnetty ”European Region of Gastronomy” -status.

- Jasminin toinen sija kruunaa Saimaan juhlavuoden, sillä hän toi upeasti esiin saimaalaisen ruokaperinteen ja esitteli sen rohkeasti. Tässä kisassa korostetaan paikallisuutta ja ekologisuutta ja juuri sitä Jasmin toi annokseensa. Hän on hieno esikuva Saimaan tuleville kokeille siitä, että mitä tahansa voi saavuttaa, hehkuttaa Sari Kaasinen, joka toimii Saimaan juhlavuoden koordinaation hankejohtajana.  

Paineensietokykyä tarvitaan kisoissa ja keittiössä

Ravintola- ja cateringalan opettaja ja nyt myös kisavalmentajana toiminut Ammattiopisto Samiedun Sami Kokkonen kertoo ihailevansa Kärkkäisen kehitystä kokkina.  

– Keskittyminen, paineensietokyky ja halu oppia ovat Jasminin valttikortteja ja tekevät hänen valmentamisestaan antoisaa. Olen todella ylpeä hänen kehityksestään, Kokkonen sanoo.

Kärkkäinen ja Kokkonen veivät kaikki kahden annoksen raaka-aineet mukanaan Sisiliaan eli kiteeläinen hirvi ja myös annoksen muut raaka-aineet olivat Saimaan alueelta; sienet ja marjat lähimetsistä ja juurekset lähitiloilta. Annoksen palleroporonjäkälä oli Kärkkäisen itsensä keräämää. 

Tilaa uutiskirje

Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!