Viime vuoden puolella, Saimaan alueen juhlavuoden kunniaksi, laadittiin Saimaa menu, joka on nyt kaikkien Suomen suurlähetystöjen käytössä. Menun reseptin laati helsinkiläinen huippukokki Timo Linnamäki, joka toimii myös Saimaan alueen ruokalähettiläänä.
- Halusin luoda uudenlaisen menun, jossa nostetaan esiin saimaalaista ruokaperinnettä ja upeita raaka-aineita. Menu on esivalmisteltavissa ja toteutettavissa missä tahansa Suomen suurlähetystössä eri puolilla maailmaa. Muun muassa menun kalat eli nieriä ja kuha ovat tarvittaessa korvattavissa paikallisilla kaloilla. Lisäksi reseptin marjat ja yrtit ovat kuivattuja, jolloin ne on helppo tilata Suomesta, kertoo Timo Linnamäki.
- Monelle vierasmaalaiselle vierailu Suomen suurlähettilään residenssissä tai diplomaatin kotona on ensikosketus Suomeen ja suomalaisuuteen. Siksi on tärkeää, että pystymme herättämään syvempää kiinnostusta Suomea ja kulttuuriamme kohtaan. Suomalainen ruokakulttuuri on maailmalla heikosti tunnettua, ja se ansaitsee tulla tunnetuksi paremmin.
Olemme ulkoministeriössä kiinnittäneet tähän enemmän huomiota laatimalla reseptiikkaa yhteistyössä suomalaisten huippukokkien kanssa niin, että näiden aterioiden avulla edustustoissamme voidaan kertoa suomalaista ruokatarinaa ja synnyttää mieleenpainuvia makumuistoja. Suomalaisten elintarvikkeiden viennin kaksinkertaistamista tavoitellaan jo vuoteen 2030 mennessä. Toivottavasti myös Saimaa menussa käytettävät kuivatut marjat ja sienet sekä villiyrtit löytävät uusia markkinoita kun tulevat tutummiksi eri maissa, sanoo kulttuurin ja luovien alojen suurlähettiläs Paula Parviainen ulkoministeriön maakuvayksiköstä.
Menussa alkuruokana on perunalepuskaa ja kuusenkerkällä maustettua nieriää. Väliruokana on kermaista savumuikkulientä, ruislastu ja muikunmätiä. Kalateema jatkuu pääruuassa, sillä se koostuu paistetusta kuhasta nokkoskastikkeella sekä sieni-perunaröstistä ja avomaankurkuista. Menun kruunaa jälkiruokana oleva omenalörtsy ja mustikkakerroskiisseli marjamyslillä.
Saimaa menun toteuttivat yhteistyössä European Region of Gastronomy Saimaa -hanke ja Suomen ulkoministeriön maakuvayksikkö. ERG-hanke on EU:n osittain rahoittama ja sitä hallinnoi Etelä-Savon maakuntaliitto.
Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!