Vuoden 2023 aikana aloitetut sisältöpilotoinnit jatkuvat Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden aikana. Avajaisviikonloppuun haettiin sisältöpilotoinniksi esittävän taiteen toimijoiden tuottamia sisältöjä. Haku oli suunnattu paikallisille toimijoille (Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo). Sisältöpilotointien avulla pyritään muodostamaan uusia yhteistyökumppanuuksia sekä testaamaan ja luomaan uusia ruokamatkailua ja kulttuurisisältöjä yhdistäviä elämyksiä Saimaan seudulle. Saimme määräaikaan mennessä yhteensä seitsemän upeaa talvisiin maisemiin ideoitua ehdotusta. Suuri kiitos kaikille ehdotuksen jättäneille.
SISU – nykysirkusteos kiertää kolmen maakunnan alueen talvisessa luonnossa
Joensuulaisen Sirkus Supiaisen SISU -nykysirkusesitys sisältää mm. lumipallojongleerausta päälläseisonnassa ja tulennielentää avannossa. Päätä ei huimaa, eikä kylmyys kangista kun Sirkus Supiaisen sisukkaat sirkustaiteilijat päästetään irti luontoon!
- Sirkus Supiainen on äärettömän innostunut olemaan mukana Saimaan juhlavuoden avajaisissa ja suosittelemme tulemaan paikalle. Luvassa on nimittäin väkevä hyisen talviympäristön ja kuuman sirkusvirtuositeetin törmäys. Tätä sisua ei voi kokea missään muualla kuin Saimaalla, kuvailee teatterinjohtaja Rauli Katajavuori.
Sirkus Supiainen on yli 30-vuotias nykysirkusryhmä, joka toimii avoimin mielin ja eri taidemuotojen raja-aitoja kaataen. Sirkus Supiainen uskoo rajattomaan taiteeseen, rohkeaan kokeiluun ja vastavirtaan kulkemiseen. Ohjelmistossa on esityksiä kaikenikäisille ja ryhmä kiertää esiintymässä myös pikkupaikkakunnilla, seuraintaloilla, kouluilla ja palvelutaloissa. Sirkus Supiainen perusti monitaiteisen NÄYTTÄMÖ-vierailuteatterin Joensuuhun vuonna 2018. Supiaisen oman esitystoiminnan lisäksi NÄYTTÄMÖ-teatterin ohjelmistossa oli vuonna 2023 150 näytöstä.
Taste Saimaa -sisältöpilotoinneilla tavoitettiin vuonna 2023 lähes 6200 kävijää!
Taste Saimaa -pilotointeja toteutettiin vuoden 2023 aikana tapahtumayhteistyönä ja reittipilotointeina. Ensimmäiset tapahtumayhteistyön sisältöpilotoinnit toivat Imatralla järjestetyn Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin yhteyteen Saimaalla kiertänyttä katusirkusta ja vegeretken. Lappeenrannassa järjestetyn Uus Festivaalin yhteydessä päästiin tutustumaan festivaalin ekologisten arvojen mukaisesti raakaruokaan. Kiteen Iltalento -tapahtumassa Taste Saimaa -teltta mahdollisti alueen toimijoiden tuotteiden esittelyn ja paikallisten makujen maistatuksen. Mikkelin Museoiden Yössä nähtiin ruokataidetta, joka kutsui pohtimaan ruoan visuaalista merkitystä. Savonlinnan Riihisaari Bluesissa koettiin uudenlaisia makuelämyksiä, kun Taste Saimaan tapahtumayhteistyö järjesti festivaalivieraille ruokalähettiläs Ulla Liukkosen emännöimän nuotioruokailun. Joensuussa Kulttuurin unelmavuosi yhdistyi ruoka- ja kulttuurimatkailun juhlavuoteen, kun Taste Saimaa mahdollisti ruokalähettiläs Jyrki Tsutsusen ja muusikko Tatu Rönkön Luita, puita ja lusikoita -elämyksen Taidekeskus Ahjoon.
Maakunnalliset pilotoinnit toteutettiin reittipilotointeina. Lappeenrannassa järjestettiin lapsille ja nuorille suunnattu Lempin makumatka eteläkarjalaiseen ruokakulttuuriin ja aluehistoriaan. Pohjois-karjalassa Pellolta pöytään -makumatkalla tulivat tutuksi ruoantuotanto pellolta pöytään, paikalliset raaka-aineet ja jatkojalosteet, karjalainen ruokakulttuuri, käsi- ja taideteollisuus, rakennuskulttuuri ja maiseman merkitys matkailussa. Puumalassa järjestettiin Saariston särpimet -makukierros, jonka tavoitteena oli kertoa kohtuuhintaisin maisteluannoksin paikallisten ravintoloiden tarjonnasta ja lähituotteista.
Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!