Puhetta Piirakasta -tapahtumat nostavat esiin itäsuomalaiset perinneleivonnaiset. Karjalanpiirakalla on nimisuoja, mutta piirakka tai piiroo, kuten myös sanotaan, taipuu moneksi – myös trendikkääksi vegaaniseksi herkuksi.
Kokoonnumme Taste Saimaa-hengessä kaikissa kolmessa maakunnassamme puhumaan piirakasta. Puhumme nimisuojan lisäksi markkinatilanteesta, pääsemme piirakkapajaan ja mietimme, olisiko muistakin perinneleivonnaisista tuotettavissa uusia palveluja ja tuotteita. Lopuksi mietimme ruokaperinteen merkitystä tämän päivän ihmiselle.
Puhetta piirakasta, Joensuu
Aika: 20.3.2024 klo 13-16
Paikka: Honkavaaran Perinnepiha, Rekivaarantie 22, 82200 Hammaslahti
Karjalanpiirakasta, riisipiirakasta tai piiroosta on moneksi! Pohjois-Karjalassa siitä on tehty osa elintarviketuotantoa, mutta perinne elää aidosti edelleen. Nimisuoja on tärkeä osa aidon karjalanpiirakan säilymisessä – vai onko? Onko teollisesti valmistettu piirakka piirakka ensinkään?
Ohjelma
Karjalanpiirakan nimisuoja ja merkitys Pohjois-Karjalan elintarviketuotannossa
Johanna Rinnekari, yritysasiantuntija & Karelia à la carte -verkoston koordinaattori, MKN Itä-Suomi / ProAgria Itä-Suomi
Martat piirakkaperinteen ylläpitäjinä
Heli Hjälm, toiminnanjohtaja, Pohjois-Karjalan Martat
Kotileipomo Sorsan piirakkatarina
Puhetta erikoispiirakoista
Sini Ryynänen, Tmi Ninukka
Pielispakari – Maailman suurin Karjalanpiirakan valmistaja
Erkki Timonen, toimitusjohtaja, Pielispakari Oy
Julkistetaan Piirakan Piällinen-kisa! - mitä muuta piirakan päälle kuin munavoi?
Tilaisuus on kaikille avoin, mutta rajatun tilan vuoksi pyydämme teiltä ilmoittaumisen.
-
Puhetta Piirakasta, Puumala
Aika: 21.3.2024, klo 13-16
Paikka: Okkolan lomamökit, Ylössaarentie 15, 52200 Puumala
Ohjelma
Vierailemme karjalanpiirakkataituri Paula Okkolan vieraana Puumalan Niinisaaressa, jossa Paula emännöi Okkolan lomamökkejä ja ravintola Niinipuuta. Yksi Paulan tärkeimmistä palveluista on Emännän karjalanpiirakkapaja.
Osallistumme Paulan Karjalanpiirakkapajaan ja Puhetta piirakasta -osiossa kuulemme, miten Paula on luonut Piirakkapaja-konseptinsa. Mietimme yhdessä, voisimmeko tuotteistaa muutkin perinneherkut samalla tavoin? Millaisia uusia tuotteita perinneleivonnaisten ympärille voisi syntyä? Keskustelussa mukana myös Taste Saimaa Ambassador Anni Korhonen.
Mukaan mahtuu 15 osallistujaa ja pyydämme teitä ilmoittautumaan tästä.
-
Puhetta piirakasta, Taipalsaari
Aika: 22.3.2024, klo 13-16.30
Paikka: Taipalsaaren Wanha Kunnantupa, Kirkonrantatie 3, 54920 Taipalsaari
Puhetta piirakasta -tapahtumasarjan huipentaa karjalaisen piirakkaperinteen seminaari, jossa esitellään Karjalan alueen runsasta piirakkaperinnettä aina sultsinasta sulhaspiirakkaan ja lepuskasta lanttusupikkaaseen. Perinneherkku-maistiaisia tarjoavat Taste Saimaa Ambassadorit Ulla Liukkonen ja Anni Korhonen.
Ohjelma
klo 13.00 Tilaisuuden avaus
Mervi Piipponen, Karjalan Liitto
Sari Kaasinen, hankejohtaja, Saimaa European Region of Gastonomy Management 2023-2025 hanke
klo 13.10 Karjalaisten perinnepiirakoiden runsautta!
Etelä-Karjala: Ulla Liukkonen, Taste Saimaa Ambassador
Pohjois-Karjala: Anni Korhonen, Ruokavaikuttaja, Taste Saimaa Ambassador
Rajantakainen Karjala: Kirsi Limatius ja Ahti Luukkonen
klo 13.50 Erityiseksi todettu - mitä ovat EU:n nimisuojatut ruuat ja juomat?
Päivi Pylkkänen, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti
klo 14.15 Eteläkarjalainen ruokakulttuuri ja Ruokamaakunta NYT,
Intendentti Satu Ståhlberg ja ts. amanuenssi Noora Niemi, Lappeenrannan museot
klo 14.30 Kahvitauko
klo 15.00 Karjalaista perinnevegeä
Tietokirjailijat Anniina Ljokkoi ja Liisa Kaski
klo 15.40 Paneelikeskustelu: Puhetta piirakasta
Pohditaan piirakan syvintä olemusta ja ruokaperinteen merkitystä tämän päivän ihmiselle. Keskustelussa mukana: mm. Anni Korhonen ja Paula Okkola.
klo 16.30 Seminaari päättyy
Tilaisuus on kaikille avoin, mutta rajatun tilan vuoksi pyydämme teitä ilmoittautumaan tästä.
-
Puhetta piirakasta -seminaarisarjan yhteistyökumppaneina ovat Karjalan Liitto, Karjalan Liiton Etelä-Karjalan piiri, MKN Itä-Suomi / ProAgria Itä-Suomi, Pohjois-Karjalan Martat, Helsingin yliopisto / Ruralia-instituutti ja Lappeenrannan Museot.
Tapahtumasarja huipentuu Karjalan Liiton Piirakkamestaruuskisoihin, jotka järjestetään Saimaan Ammattiopisto Sampon tiloissa lauantaina 23.3.2024. Osoite: Pohjolankatu 12, 53100 Lappeenranta.
Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!