Saimaan juhlavuoden kesän kahdeksan pilottia on valittu siten, että puolet niistä yhdistää ruokakulttuuria ja taidetta, ja puolet tuo esiin erityisesti alueen rikasta saunakulttuuria.
Juhlavuoden pilottirahoituksen tarkoitus on nimensä mukaisesti mahdollistaa ruokaa ja kulttuuria yhdistävän uuden sisällön testaaminen - mutta ei siis koko tapahtuman rahoitus. Piloteilla luodaan uusia palvelutuotteita tai yhteistyökumppanuuksia kolmen maakunnan alueelle.
Nyt hakemuksia saatiin 21 eri puolilta Saimaan aluetta ja ne olivat ilahduttavan monipuolisia. Seuraavien pilottien haku käynnistyy kesäkuun alussa ja se kestää elokuun loppuun. Siten näiden pilottien toteutusaika on syys-joulukuu.
Kihaus Folkin pilotoinnissa toteutetaan Pala Saimaata - makujen maailma, omana telttanaan festivaalialueelle sekä takahuonetarjoilu paikallisella twistillä. Rääkkylän Kihaus Folk on kansainvälinen festivaali, joka toimii sujuvasti monilla kielillä ja karjalainen vieraanvaraisuus yhdistää eri maista tulevat ihmiset yhteisten elämysten ja makujen äärelle.
Otawala on uusi monitaidefestivaali Mikkelin Otavassa, jonka sisällöissä painotetaan vahvasti paikallisuutta ja alueen omaa osaamista. Tämä näkyy mm. taideohjelmassa ja artistivalinnoissa. Sisältöpilotoinnissa tuodaan paikalliset ruokatoimijat osaksi festivaalin kokonaisuutta.
Juuret-Ilomantsissa tapahtuma tuo monialaisen ja -aistisen sisältöpilotoinnin Ilomantsin Villiruokafestivaalin yhteyteen. Pilotoinnissa monialaisen työryhmän avulla luodaan kaikkia aisteja herättelevä kokemus, joka yhdistyy luontoon. Muokonsaaressa palataan juurille mm. villiruuan, musiikin, sirkustaiteen ja teatterin keinoin. Tapahtuma kiertyy kolmen sooloesityksen ja kollaboratiivisen improvisaation ympärille - esiintymislavana toimii koko saari. Virittäytyminen juurten taajuuksille alkaa jo venematkalla saarelle.
Oravissa toteutettavassa Veneitä, muikkuja ja musiikkia -tapahtumassa kaksi tapahtumaa yhdistyy monipuoliseksi kokonaisuudeksi. Sisältö tuo esiin sisävesien veneilykulttuuria, kalastuskulttuuria ja kalaruokaa. Sisältöpilotoinnin avulla ohjelmatarjontaan tuodaan mukaan myös musiikkiesityksiä. Tapahtuma on yhteistyö usean toimijan välillä.
Koko Saimaa saunoo 7.–9. kesäkuuta
Lopuissa neljässä pilotissa halutaan haastaa Saimaan asukkaat saunomaan 7.–9. kesäkuuta. Saunapilotit ovat Saimaan seudulla toteutettavia, saunakulttuuriin liittyviä elämyksellisiä sisältökokeiluja, jotka ovat Savonlinnassa, Sulkavalla, Kolilla ja Lieksassa.
Niissä on tarjolla runsaasti erilaisia saunoja, sillä voit halutessasi saunoa savusaunassa, kärrisaunassa, "Kauppaneuvos Paukun saunassa", kulttuurisaunassa, maisemasaunassa tai kunnantalon saunassa. Elämystä täydentävät löylyjen lisäksi saunottajan saunaloitsut tai paikallisista raaka-aineista valmistetut luonnon maut kuten naurishaudukkaat, hiillosperunat, savukala, tikkupulla tai perinteinen saunamakkara.
Saunaan liittyvät pilotit ovat:
Saunaelämys kaikilla aisteilla (Lieksa)
Tavoitteena on pilotoida saunaelämyspakettia Mustalla Mäntyjärvellä. Kohteessa on suurehko kota, nuotiopaikka, puuwc:t, varasto sekä telttasauna. Pilotoinnissa kohteeseen tuodaan siirrettäviä sauna- ja kylpyelementtejä (kärrisauna ja palju). Saunan jälkeen osallistujille on tarjolla maksuton evästely Mustan Mäntyjärven kodassa ja nuotiopaikalla. Tarjolla on paikallisista raaka-aineista valmistettuja luonnon makuja, kuten hiilloksella tehtyjä naurishaudukkaita, hiillosperunoita, sieni, kasvis ja kalatäytteitä, salaattia, villiyrttilevitettä. Jälkiruokana nokipannukahvia, villiyrttiteetä ja tikkupullia. Nuotiolla oppaat kertovat alueesta, sen erityispiirteistä, tarjottavasta ruuasta, muinaislöydöistä, historiasta ja luonnosta.
Savusaunaa ja savukalaa Korven Kodalla (Koli)
Korven Kodan perinteinen savusauna lämpiää ihmisille, samalla kun kolilainen kalastaja Asko Turunen kertoo ja ohjaa paikallisesta kalansavustamisesta Pielisen rannassa. Nautitaan yhdessä kunnon savuista sekä kesäisen järvimaiseman kauneudesta! Voit kuulla paikallisia tarinoita, Pielisellä kalastamisesta, ja kuinka parhaiten savustaa järvikalaa. Savusaunan yhteydessä on kota, penkkejä, nuotiopaikka ja uimapaikka laitureineen. Kokoonnumme yhteen näihin tunnelmallisiin järvenrantakohteisiin, kun kukin vuorollaan odottelee saunavuoroaan. Saunottajana ja tapahtuman järjestelijänä toimii Helena Karhu. Helena kuiskaa saunaloitsun ja toimii myös englanninkielisenä emäntänä tapahtumassa.
Sauno ihmeessä (Sulkava)
Jokaiselle osallistujalle jaetaan saunavasta saunaelämyksen aluksi, mikä antaa jokaiselle mahdollisuuden nauttia tästä perinteisestä suomalaisesta saunomistavasta. Mukana on neljä erilaista saunaa: Entisen Osuuspankin tilassa "Kauppaneuvos Paukun sauna", Ihmekollektiivin kulttuurisauna, Kunnantalon sauna ja lähiruokamenu Kunnantalolla sekä Tiittalan kartanon Koskenrannan savusauna. Tapahtuma tarjoaa monipuolisen kulttuuri- ja saunakokemuksen, joka yhdistää perinteet, paikallisen ruuan ja nykyaikaisen taiteen saunaympäristössä. Tämä houkuttelee eri-ikäisiä ja -taustaisia kävijöitä. Tavoitteena on saada Sulkavalle saunatapahtumaan 200 saunojaa useilta paikkakunnilta.
Koko Saimaa saunoo - Lossiranta Lodge (Savonlinna)
Avoimet saunomispäivät perinteisessä puulämmitteisessä saunassa ja upeassa maisemasaunassa keskellä puutarhaa yhdistettynä pulahdukseen Saimaaseen laiturimme uimaportailta. Sopii myös perheille. Perinteiset saunakahvit, pannukakkua hillon kera ja saunamakkaraa. Tavoitteemme on uutuutena kokeilla ja lanseerata matkailijoille ja paikkakuntalaisille saunojamme päiväkäyttöön. Maisemasauna on uutuustuote puutarhassamme ja suunnattu ei-yöpyville asiakkaille. Lossiranta on ainutlaatuinen paikka kansallismaisemassa sekä sanomiseen että uimiseen rauhallisessa ympäristössä, mutta kuitenkin kaupunkialueella.
Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!