Riveria ammattikoulussa Joensuussa kisattiin 17.9. European Young Chef Award -kilpailun finaalipaikasta. Kolmesta kilpailijasta tuomariston hurmasi savonlinnalainen Samiedun kokki Jasmin Kärkkäinen. Hän teki kisassa innovatiivisen version perinteisistä hirvenlihapullista ja muusista.
Marraskuussa Kärkkäinen matkustaa Sisiliaan Italiaan edustamaan Saimaan alueen ruokakulttuuria European Young Chef Award -finaalikilpailuun.
Päätuomari Anni Korhonen hehkutti Kärkkäisen luomaa makumaailmaa.
- Hirven sisäfile on tunnetusti haastava raaka-aine, mutta Kärkkäisen annos oli uskomattoman maukas ja hieno kokonaisuus. Tuomaristona saimme tähdet silmiimme, kun kuulimme kuinka Kärkkäisen tapa valmistaa ruokaa ja myös kausiajattelu pohjautui oman perheen perinteisiin. Jasmin myös kattoi annokset mummonsa vanhoille lautasille. Kilpailu koetteli kaikkien paineensietokykyä, mutta myös näistä haasteista Kärkkäinen suoriutui kiitettävästi.
Joensuussa finaalipaikasta kisasivat myös Riverian Kirill Chetverikov ja Hai Nguyen. Tukenaan nuorilla oli oman oppilaitoksen opettajavalmentaja, jonka kanssa reseptejä oli kehitetty. Valmentajina olivat Samiedusta Sami Kokkonen ja Riveriasta Tarmo Wasenius.
Kokkikisaajat tekivät aamupäivällä ensin perinteisen "aloitusannoksen" ja iltapäivällä innovoivat siitä aivan uuden annoksen. Nuoret esittelivät annoksensa tuomaristolle, johon kuuluivat Korhosen lisäksi myyntipäällikkö Sanna Könönen Utran Uittotuvalta, keittiöpäällikkö Janne Käyhkö Spahotel Casinolta, toimituspäällikkö Heikki Kähkönen Viisi tähteä -verkkolehdestä ja videokuvaaja Janne Käyhkö.
Kilpailua järjestää Euroopan tasolla järjestö nimeltä Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (ICGAT) yhteistyössä oppilaitosten kanssa. ICGAT-verkoston tarkoitus on edistää ruokamatkailua, ruokakulttuurin monimuotoisuutta sekä kestävää kehitystä.
Tänä vuonna kansainvälinen European Young Chef Award -kilpailu järjestetään kahdeksatta kertaa. Kilpailuun otetaan kilpailijoita European Region of Gastronomy -tittelin saaneilta alueilta ja siksi myös Saimaan alue oli mukana. Saimaan alueelle on myönnetty kyseinen status vuodelle 2024.
Saimaan juhlavuotta koordinoidaan Etelä-Savon maakuntaliiton hallinnoimalla EU-hankkeella "European Region of Gastronomy Saimaa Management Project 2023-2025".
Haluatko pysyä kartalla Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden rakentamisessa? Tilaa uutiskirjeemme!